Mondzorg bij ouderen

Ouder worden is niet alleen van invloed op uw lichaam, maar ook op uw gebitsprothese. Ook uw eetgewoontes veranderen naarmate u ouder wordt. Door deze veranderingen is het erg belangrijk om uw gebitsprothese goed te blijven verzorgen. Ga dus regelmatig voor controle naar de tandprotheticus. Door het slinken van uw kaakbot kan de gebitsprothese minder goed gaan zitten. Hierdoor kunnen beschadigingen aan het mondslijmvlies ontstaan. De tandprotheticus kan beoordelen of uw kunstgebit nog goed zit en of uw tandvlees nog steeds gezond is.

 

Kunstgebit (uitneembare gebitsprothese)

In Nederland draagt ongeveer driekwart van de ouderen boven de 65 jaar een volledige of gedeeltelijke gebitsprothese

Een uitneembare prothese (kunstgebit) is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden. Prothesen kunnen worden toegepast bij het ontbreken van een aantal tanden of kiezen; een partiële prothese, of bij het ontbreken van alle tanden en kiezen; een volledige prothese (kunstgebit). De kwaliteit en het uiterlijk van protheses zijn tegenwoordig veel beter dan vroeger. Vaak valt het vrijwel niet op dat iemand een prothese draagt.
Onderhoud en reinigen

Als u een prothese heeft, is het verstandig deze goed schoon te houden. Een aantal tips om uw prothese schoon te houden:

  • Reinig de prothese dagelijks;
  • Voor het reinigen van uw prothese kunt u gebruik maken van speciale reinigingsmiddelen en een (prothese)borstel. Het is van belang dat u de prothese afspoelt voordat u hem terug in de mond plaatst;
  • Maak uw prothese schoon in een bakje water of boven de wasbak. Als u hem dan laat vallen, is de kans klein dat de prothese wordt beschadigd;
  • Poets uw kaak en tong met een gewone tandenborstel;
  • Heeft u uw prothese niet in uw mond (bijvoorbeeld 's nachts) bewaar hem dan in schoon water of in reinigingsmiddel;
  • Gebruik voor het reinigen geen tandpasta, dit is te schurend voor uw prothese.

Levensduur van de gebitsprothese
De gemiddelde levensduur van een kunstgebit is 5 tot 8 jaar. Als gevolg van het voortschrijdende slinken van de beide kaakhelften zit zowel het boven als ondergebit op den duur te los. Dit gaat vaak gepaard met functionele klachten zoals, pijn in de mond, slecht kunnen kauwen en zelfs problemen met de spijsvertering.

Een valkuil voor vele gebitsprothese dragers is dat u zich aanpast aan de gebitsprothese en leert omgaan met de gebreken van een slecht passende gebitsprothese. Laat uw gebitsprothese minimaal 1 x per jaar controleren door de tandprotheticus.

Vergoedingen zorgverzekeringen
Vele verrichtingen voor uw gebitsprothese, zoals reparaties en aanpassingen, worden voor 100% vergoed vanuit uw basiszorgverzekering. Een volledige gebitsprothese wordt gemiddeld, afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij, voor 75% (klikgebit 90%-93%) vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Mogelijk dat de 25% eigen bijdrage vanuit een aanvullende verzekering module wordt vergoed.

 
0
Feed